Konkurs Potraw „Smaki Zamościa i Roztocza”

Konkurs Potraw „Smaki Zamościa i Roztocza”

23 września 2020 Wyłącz przez Bartłomiej Koprowski
Like

W dniu 19 września 2020 roku odbyło się posiedzenie jury konkursu „Smaki Zamościa
i Roztocza 2020”, organizowanego przez Zamojski Dom Kultury i Lokalną Organizację Turystyczną „Zamość i Roztocze”.
Komisja konkursowa „Smaki Zamościa i Roztocza 2020” pracowała w składzie:
Marcin Sikora (Przewodniczący) – Szef Kuchni Hotelu Artis w Sitańcu
Damian Miechowicz – Prezes Zarządu Lokalnej Organizacji Turystycznej „Zamość i Roztocze”
Sylwester Kruk – restaurator, właściciel Restauracji Skarbiec Wina w Zamościu, oraz Karczma Zamojszczyzna w Sitańcu Wolica
Marek Gajewski – Inspektor w wydziale Turystyki i Promocji Urzędu Miasta Zamość
Victor Gora – znawca smaku z Francji

Podczas konkursu komisja stwierdziła, że wszystkie przygotowane wyroby prezentowały niezwykle wysoki poziom kulinarny, a dodatkowo spełniały wymogi, stawiane potrawom regionalnym. Oceniła łącznie 53 (wyrobów gastronomicznych, wypieków i nalewek) i po głosowaniu zdecydowała się przyznać następujące nagrody:
W kategorii „Wyroby gastronomiczne”

  1. miejsce: Pierogi jaglane z malinami – KGW Rodzina Razem – Gruszka Duża Kolonia
  2. miejsce: Gąska pod grzybkiem – Restauracja IGNIS, Archipelag Roztocze – Budy
  3. miejsce: Smalec mamusi – KGW w Szopinku
    W kategorii „Wypieki”
  4. miejsce: Gruszka a`la szarlotka – KGW Rodzina Razem – Gruszka Duża Kolonia
  5. miejsce: Chleb pszenny na liściach chrzanowych – Zespół Szkół Nr 1 w Krasnymstawie
  6. miejsce: Dynia pod pierzyną – KGW w Szopinku
    W kategorii „Nalewki”
  7. miejsce: Likier z kwiatu czarnego bzu – Restauracja IGNIS, Archipelag Roztocze – Budy
  8. miejsce: Nalewka mirabelkowa – Norbert Kowalczuk – Zamość
  9. miejsce: Pigwówka – Norbert Kowalczuk – Zamość

Nadesłane

Like